3u57

Predikheren Mechelen wint Onroerend Erfgoedprijs

Het Predikheren in Mechelen is vanavond in de prijzen gevallen. Het won de Onroerend Erfgoedprijs 2020. En dat zelfs 2 keer. Het kreeg de beste punten van de jury en het won ook de publieksprijs.

Bibliotheek en meer

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De editie van 2020 stond in het teken van erfgoed dat toegankelijk is voor het grote publiek. 43 kandidaten schreven zich in, waarna een onafhankelijk jury 3 laureaten selecteerde, waaronder Het Predikheren te Mechelen. Vanavond maakte minister Matthias Diependaele de winnaars van de Onroerenderfgoedprijs 2020 bekend. Het Mechelse Predikheren viel daarbij tweemaal in de prijzen.


De externe jury kende de Onroerenderfgoedprijs 2020 toe aan Het Predikheren. Het barokke klooster uit de 17de eeuw kreeg recent, na jarenlange leegstand, een herbestemming als bibliotheek. Naast de stadsbibliotheek huisvest het Predikheren ook een bar, restaurant en ruimtes voor lezingen en concerten. Het gebouw en de site errond hebben de wijk nieuw leven in geblazen.
 
Dit is ook de vele Mechelaars, bezoekers van Het Predikheren en toeristen niet ontgaan. Aan de wedstrijd is ook een publieksprijs gekoppeld, waarbij iedereen online zijn stem kon uitbrengen. Het Predikheren haalde ook de meeste stemmen binnen en won ook de publieksprijs.

 

Het Predikheren viel zowel in de smaak van de jury als van het publiek. (Foto's: archief)