Veiligheidsperimeter rond Sint-Rombouts door wankel beeld

vrij 2 Feb
perimeter.png
De stad Mechelen heeft vrijdag in de late namiddag een veiligheidsperimeter ingesteld rond de Sint-Romboutstoren. De gebeurde op advies van Monumentenwacht Vlaanderen. Aanleiding is een instabiel ornament op 80 meter hoogte.

De kans dat het ornament effectief zou vallen is erg klein, laat de stad Mechelen weten in een persbericht. De perimeter is dus preventief ingesteld. "Gezien de richting waarin het pinakel overhelt, is het risico voor impact op de rijbaan als het toch zou vallen erg klein, maar we nemen natuurlijk geen enkel risico. Preventief zal ook een beperkte zone in de zijbeuk van de kathedraal worden afgesloten van het publiek", zegt burgemeester Bart Somers. 

Het ornament was eerder al tijdelijk gezekerd met touwen in afwachting van de geplande verwijdering ervan in maart, maar bij een laatste inspectie bleek de hellingshoek toch te zijn toegenomen. "De oorzaak is oxidatie van een onderliggend ijzeren muuranker. Voor ons een reden om de verwijdering van het ornament toch sneller te laten uitvoeren", zegt schepen van monumenten Arthur Orlians. Tot zolang blijft de veiligheidsperimeter staan.

 

Beeld: visualisatie van veiligheidszone, Stad Mechelen