Historisch Van Peteghem-orgel wordt gerestaureerd

vrij 22 Dec
Na bijna 250 jaar start volgend jaar de restauratie van het Turnhoutse Egidius-Franciscus Van Peteghem-orgel. Dat staat in de kapel van het Sint-Elisabethziekenhuis en is uniek in zijn soort en enig in de Kempen. Het stadsbestuur maakt 50 000 euro aan relancegelden vrij voor de eerste fase van het renovatiedossier.

Het orgel dateert van 1776. Het instrument is speciaal voor het toenmalige Turnhoutse gasthuis en de zusters Augustinessen gebouwd door Egidius-Franciscus van Peteghem. Het is het enige Van Peteghem-orgel dat voor de Kempen werd gebouwd. Uit een rapport van het Agentschap Onroerend Erfgoed van 2017 blijkt ook dat het orgel een grote artistieke waarde bezit. Dat komt onder meer door het pijpwerk en de mechanische tractuur. Aan de hand van deze kenmerken wordt het instrument ondergebracht in de periode van de laatbarok.

Na de verhuis van het gasthuis in 1875 naar de Warandestraat kreeg het orgel daar zijn tweede bestemming in de aanpalende kloosterkapel. Bijna een eeuw later maakte het gebouw plaats voor de Warande en verhuisde het instrument naar in het klooster van het Sint-Elisabethziekenhuis. Daar staat het nog steeds en wordt het beheerd door Zorggroep Orion.

Nieuw onderkomen gezocht

In het Sint-Elisabethziekenhuis omringen de gasthuiszusters het orgel nog altijd met grote zorg. Toch is er in de loop der jaren wel wat slijtage gekomen. Er bestaan daarom ook al jaren plannen om het historische orgel te restaureren. ‘We kunnen volgend jaar aan de restauratie van het Van Peteghem-orgel beginnen. We kunnen namelijk een budget van 50 000 euro uit de relancegelden vrijmaken voor de eerste fase van het restauratiedossier’, verduidelijkt voorzitter van Zorggroep Orion Luc Op de Beeck.

In 2026, wanneer het orgel 250 jaar bestaat, moeten de werken klaar zijn. Tegen dan start de bouw van een nieuwe eengemaakt ziekenhuis en moet het orgel opnieuw verhuizen. Dat stad zoekt dan ook een passend nieuw onderkomen voor het orgel.

Foto: stad Turnhout