21u22

Dak kasteel Hof ter Laeken gerenoveerd in afwachting van totale restauratie

Het kasteel van Hof ter Laeken in Booischot (Heist-op-den-Berg) gaat in de steigers. In afwachting van een totale renovatie van het beschermde gebouw, wordt het dak gerenoveerd. De voorbereidingen daarvoor zijn al van start gegaan.

Het domein van Hof van Laeken telt verschillende gebouwen. Naast het kasteel in neo-Vlaamse renaissancestijl is er ook nog een boswachterswoning, een remise en een boskapel. De geschiedenis van het kateeldomein gaat terug tot de 12de eeuw.

“De beschermde gebouwen op het domein verdienen een grondige restauratie en een nieuwe invulling”, vertelt Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap. Om verdere schade tegen te gaan, moet eerst het dak van het kasteel aangepakt worden. Daarna is het de bedoeling dat het hele domein een grondige renovatie krijgt.

"Bij de restauratie van het dak worden de daktimmer, het onderdak en de bedekking van natuurleien en zink hersteld zoals ze oorspronkelijk waren opgebouwde, zegt Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap. "Delen van het dak waren in de loop der tijd namelijk vervangen door asbestleien. Die werden vorig jaar verwijderd.”

De werken zullen ongeveer één jaar duren. Kostprijs van de renovatie van het dak bedraagt zo'n 400.000 euro.

Foto: Stichting Kempens Landschap