Vakbond gevangenis Merksplas: "We komen niet werken om op ons gezicht geslagen te worden"

maa 5 Jun
Vorige week werden drie medewerkers van de gevangenis in Merksplas aangevallen met een mes. "Er moet iets gebeuren of we gaan in staking", vertelt Hans Tielens van de christelijke vakbond. De cipiers en andere gevangenismedewerkers zijn de constante gevallen van agressie beu.

"Op 1 afdeling dit jaar al 42 agressiegevallen geweest"

"We merken een enorme toename van agressie in heel de gevangenis en specifiek op één afdeling, waar ze de zwaarste geïnterneerden huisvesten", zegt Tielens. "Daar zijn dit jaar al 42 agressiegevallen geweest. Dat loopt uiteen van ernstige dreigementen tot ernstige fysieke agressie."

Er is al een overlegmoment geweest met de directie, waarin werd gesteld dat er een betere communicatie zou komen met de cipiers en de zorgkundigen. "Jammer genoeg hebben we die afspraken een jaar geleden ook al eens gemaakt, maar die zijn tot op heden niet doorgevoerd. Er moet naar een constructieve oplossing gezocht worden om er voor te zorgen dat het personeel daar op een veilige manier zijn werk kan doen, want uiteindelijk komen wij niet werken om op ons gezicht geslagen te worden." 

Volgens de vakbonden worden er geen maatregelen genomen om de veiligheid voor de gevangenismedewerkers te garanderen. Wellicht gaan de cipiers op maandag 12 juni.