VIDEO: Cipier Paul verloor oog na agressie in gevangenis: "Het wordt alleen maar erger"

maa 5 Feb
cipier_turnhout_blind_rtv.jpg
In de Vlaamse gevangenissen wordt deze week actie gevoerd tegen de toegenomen agressie tegen het gevangenispersoneel. Na een incident zondagmiddag kwam het nog tot een spontane actie in de gevangenis van Merkplas. Iemand die hierover kan meepraten is cipier Paul Van de Leur (58). Hij werd blind aan één oog na een confrontatie met een gedetineerde in 2022.

Zo’n twee jaar geleden stond Van de Leur in de bezoekerszaal van de gevangenis van Turnhout, toen hij rake klappen kreeg. Hij kwam tussen toen een man zijn moeder begon te slaan. De gedetineerde zijn stoppen sloegen vervolgens door. Hij had het gemunt op de cipier en die kreeg een vuist in het gezicht recht op zijn oog.

In het ziekenhuis kreeg Van de Leur de zware diagnose: hij zal permanent blind blijven aan zijn ene oog. Sinds het incident zit hij thuis. Hij ondervindt tot de dag van vandaag de gevolgen van de agressie. Zijn dieptezicht is weg en kan niet meer autorijden en moet fietsen met begeleiding. En dan zijn er ook nog de mentale gevolgen. Zo heeft hij last van paniekaanvallen. Verder wacht hij nog de uitspraak in de rechtszaak af. De gedetineerde zou na zijn overplaatsing naar Merksplas nog twee slachtoffers hebben gemaakt en een dokter en een verpleegkundige aangevallen hebben.

Foto: RTV