Staking in gevangenis Merksplas na aanval op 2 bewakers

zon 4 Feb
staking_gevangenis.jpeg
De cipiers in Merksplas zijn sinds vanmorgen 6 uur opnieuw aan het werk. Na een incident zondagmiddag kwam het tot een spontane actie en plooide het personeel terug op een minimale dienstverlening. In de gevangenis van Merksplas heeft het personeel zondag het werk spontaan neergelegd, nadat 2 bewakers zijn aangevallen door een gevangene. De cipiers kregen zware stampen en raakten gewond. Eén van de betrokken bewakers moet wellicht naar het ziekenhuis om zijn wonden te laten verzorgen.

Na het incident beslisten de medewerkers dat ze allemaal naar buiten gaan. Dat betekende dat alle wandelingen en bezoeken per direct worden afgeblazen. De gevangenis schakelt nu over op nachtdienst.  

Gevangenisdirecteur Serge Rooman zegt dat het personeel zeer emotioneel is na de aanval. De medewerkers pikken dit soort situaties niet meer. Twee weken geleden was er al een gelijkaardig incident.

Actieweek in de gevangenissen

In alle Vlaamse gevangenissen is een actieweek van start gegaan. De vakbonden zijn misnoegd over de toegenomen agressie tegen het gevangenispersoneel.  Van maandag 5 februari (22 uur) tot dinsdag 6 februari (22 uur) wordt er opnieuw gestaakt in de gevangenissen in Merksplas en Turnhout. 

Foto: archiefbeeld