Graffitimuur geeft verwoest paviljoen van gevangenis Merksplas weer kleur

din 13 Dec 2022
De gevangenis van Merksplas heeft dinsdag haar nieuwe grafittimuur voorgesteld. Dat gebeurde tijdens een wandeling met de gedetineerden en hun graffitileraar. Zo krijgt het paviljoen, dat in 2016 verwoest werd tijdens de grootste gevangenisopstand ooit in ons land, een artistieke invulling. “Kunstwerk op een puinhoop”, klinkt het bij de gevangenis.

In de raamopeningen op de eerste verdieping van het gebouw prijken sinds kort graffitikunstwerken van de gedetineerden. Samen vormen ze een indrukwekkende graffiti wall.

Gevangenisopstand 2016

De gevangenisopstand van 7 mei 2016 in Merksplas is uitgegroeid tot de grootste ooit in ons land. 170 gevangenen wilden na hun wandeling niet meer terugkeren naar hun cel. Er brak protest uit en de gedetineerden begonnen aan een heuse vernielingsactie. Ramen werden aan diggelen geslagen, gordijnen werden in brand gestoken en er werden brandstapels gemaakt tegen de gevel van het gebouw. Uiteindelijk vielen er vier gewonden, twee cipiers en twee gedetineerden.

Twaalf onruststokers werden veroordeeld tot 6 jaar cel. Eén van de gedetineerden diende een klacht in tegen de directie nadat hij vrijkwam. Hij beweerde dat de leden van de directie zichzelf in veiligheid zouden gebracht hebben, terwijl ze de gedetineerden achterlieten in een brandend paviljoen. 

De rechter oordeelde achteraf dat de directie niet schuldig was aan schuldig verzuim. Ze handelde volgens het interventieplan, en dat trad al in werking toen er nog geen brand was uitgebroken. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: RTV