17u24

Stad int 2,3 miljoen euro extra aan snelheidsboetes: "Gebruik geld voor verkeersveiligheidsfonds"

Sinds dit jaar kunnen steden en gemeenten zelf GAS-boetes innen voor snelheidsovertredingen. De Stad Mechelen ging daar snel op in en kon het afgelopen anderhalf jaar zo al 2,3 miljoen euro aan snelheidsboetes innen. Als het van oppositieparij Vooruit afhangt wordt dat geld integraal geïnvesteerd in een verkeersveiligheidsfonds.

“Het aantal verkeersslachtoffers naar nul brengen in Mechelen moet ons absolute doel zijn", zegt Thijs Verbeurgt van Vooruit. "Daarom roepen wij het stadsbestuur op om elke euro geïnd door snelheidsovertredingen, rechtstreeks te investeren in een verkeersveiligheidsfonds en zo Mechelen veiliger en toegankelijker te maken voor alle weggebruikers."

39.372 overtredingen

Mechelen heeft een erg uitgebreid cameranetwerk en sprong snel op de mogelijkheid om snelheidsovertredingen boven de 30 km/u en 50 km/u te innen via GAS-boetes. In de afgelopen 6 maanden werden in de Dijlestad al 39.372 overtredingen vastgesteld. Al die boetes leverden een totaalbedrag van 2.305.102 euro. Tweederde van die overtredingen gebeurde door bestuurders van buiten Mechelen.

“De doelstelling van de nieuwe Vlaamse regels was het verkeer veiliger maken. Dat moet dan ook centraal staan", zegt Verbeurgt. "Daarom stellen wij met Vooruit voor om elke euro die binnenkomt door snelheidsovertredingen rechtstreeks te investeren in een verkeersveiligheidsfonds. Denk daarbij aan veiligere fietspaden, betere voetpaden, meer en beter openbaar vervoer… Deze middelen dienen dus niet om het gat in de stadskas dicht te rijden maar wel om het aantal verkeersslachtoffers naar nul te brengen."