7u42

Nieuwbouw Gandhiwijk wordt Europees toonproject duurzame verwarming

In het kader van een Europees project gaat sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt verschillende duurzame verwarmingstechnologieën en -oplossingen uittesten en demonstreren in twee nieuwe appartementsgebouwen in de M. Gandhiwijk in Mechelen. "In Mechelen tonen we dat het anders kan. Heel Europa zal hier in de toekomst kennis kunnen maken met de nieuwste verwarmingstechnieken”, aldus schepen Marina De Bie (Groen).

CO2-uitstoot drastisch verminderen

Een heel groot deel van de de CO2-uitstoot komt van het verwarmen van gebouwen. Het Europese project SHIFFT (Sustainable Heating: Implementation of Fossil-Free Technologies) wil die klimaatimpact drastisch verminderen. Het project bestaat uit 3 delen waar het stadsbestuur aan wil werken. Zo worden investeringen in duurzame verwarmingsoplossingen gestimuleerd via onder andere wijkgerichte campagnes en groepsaankopen.Ten tweede wordt met het oog op warmtenetten de warmtevraag en -aanbod in kaart gebracht. Tot slot wordt er ook een demonstratieproject uitgewerkt waarbij duurzame verwarmingstechnologieën en –oplossingen uitgetest worden.

Warmtepompen, zonneboilers en PV-panelen

“In de projecten in de M. Gandhistraat wordt momenteel met een traditionele verwarming met centraal stooksysteem op aardgas gewerkt. We willen graag bekijken welke CO2-verbeteringen mogelijk zijn, zonder het project uiteraard op de helling te zetten. We denken dan aan de mogelijkheden van warmtepompen, zonneboilers en PV-panelen. De extra uitgaven die we doen om deze opties te onderzoeken, worden vervolgens mede gesubsidieerd via dit Europees project”, licht voorzitter Arthur Orlians toe.