21u46
De wereld vandaag
woensdag 18 mei
24°C
0 km

Militaire vliegoefening rond Weelde

De Nederlandse luchtmacht vliegt de volgende dagen over Weelde. Vanop de Vliegbasis Eindhoven vindt deze week de oefening Orange Bull plaats. Dat is een oefening van het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht samen met het Korps Commandotroepen, 11 Luchtmobiele Brigade en Bijzondere Bijstandseenheden van de Koninklijke Marine. Het gebied rond Weelde is een laagvlieggebied tijdens Orange Bull.

Vluchten tot 23.59 uur

De vluchten vinden plaats tussen 14.30 en 17.30 uur en tussen 21 en 23.59 uur.Tijdens de oefening worden er 2 waves per dag gevlogen met 2 C-130 Hercules-transportvliegtuigen.Na 21.48 uur is het voldoende duister om speciale apparatuur te gebruiken. Deze periode wordt de astronomical twilight genoemd. Om deze reden wordt er tot 23.59 uur gevlogen.

Tactical Air Land Operations worden op het vliegveld van Weelde beoefend. Dit zijn tactische landingen van de C-130 Hercules waarbij het verrassingseffect voor het landen in vijandig gebied voorop staat. Er zullen ook para drops plaatsvinden. De para drops bestaan uit een 35-tal parachutisten die zullen landen op het vliegveld van Weelde. Deze drops zullen zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden. Daarnaast zullen er ook cargo-drops gedaan worden. Hierbij verlaat een vracht per parachute de Hercules via de achterklep.

Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie. Het vliegveld van Weelde is niet toegankelijk voor onbevoegden. Spotters worden niet toegelaten op het terrein.