VIDEO: Geel en Kasterlee bouwen volledig nieuwe brug

din 30 Jan
schade_brug_lichtaart02_archief.jpg
In september vorig jaar werd de schade aan de brug tussen de Lichtaartseweg in Geel en de Olensteenweg in Lichtaart opgemerkt. Door de slechte staat van de brug, beslisten stad Geel en gemeente Kasterlee om de Netebrug volledig af te sluiten voor alle verkeer. Geel en Kasterlee bekeken samen met een studiebureau verschillende scenario’s en beslissen nu om toch een volledig nieuwe brug te bouwen. Er komt dus een nieuwe brug maar ontwerp, vergunning en de bouwwerken zullen nog wel wat tijd vragen.
schade_brug_lichtaart_archief.jpg

Fundering in slechte staat

Sinds het afsluiten van de brug zoeken Geel en Kasterlee samen naar een oplossing die technisch en budgettair haalbaar is.De schade aan de brug is enkel te zien vanop het water. Een bijkomende stabiliteitsstudie toonde aan dat de fundering in heel slechte staat verkeert.  

Door de lange doorlooptijd voor de vergunning en de hoge kost beslisten Geel en Kasterlee om niet te investeren in een tijdelijke brug, maar om te focussen op het ontwerp, de vergunning en de bouw van een definitieve brug. De eigenlijke aanleg van een definitieve, nieuwe brug zal volgens het studiebureau sowieso een jaar duren.

De volledige doorlooptijd van het project wordt volgens de studie momenteel geschat op 20 tot 22 maanden. Ondertussen blijft de brug afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. Fietsverkeer blijft wel mogelijk via de fietsbruggen in beide richtingen. Het gemotoriseerd verkeer tussen Lichtaart en Olen moet via Herentals en Geel verlopen. 

Foto: archief RTV