Archief Lier krijgt collectie handschriften van oudste dochter Felix Timmermans, Lia Timmermans

din 6 Feb
timmermans_tentoonstelling_060201.jpg
Stad Lier kon een interessante verzameling van handschriften en typoschriften van Lia Timmermans verwerven. Verzamelaar Mon Van den Heuvel geeft een deel van zijn collectie van schrijfster Lia Timmermans aan het archief van de stad. Timmermans was de oudste dochter van Felix Timmermans. Ze publiceerde niet alleen een biografie over haar vader, maar schreef ook talloze romans. De collectie telt een goeie 1000 pagina's en bevat zo'n 50 manu- en typoschriften.
timmermans_tentoonstelling_060204.jpg

Lia was ook hofdame van Koningin Fabiola. In 1962 vertaalde ze het boek ‘De 12 twaalf wonderlijke sprookjes van Koningin Fabiola’ in het Nederlands.Er zijn ook bijvoorbeeld verschillende versies van ‘Mijn Vader’, het boek dat Lia Timmermans schreef over haar vader. Daarnaast bevat de schenking ook nog een uitgebreid typoschrift van ‘Sabine Mardagas’, volgens critici haar beste roman.” Ook haar jeugdliteratuur komt aan bod. Zo bevat de schenking een typoschrift van ‘Janneke en Mieke en het glazen schip’, één van de vaste jeugdreeksen van Lia Timmermans.  

De collectie werd geschonken door Mon Van den Heuvel, een gepassioneerd Timmermanskenner uit Lier en vrijwilliger van Archief Lier. 

timmermans_tentoonstelling_060203.jpg

Foto's: RTV