12u17

Kempense sociale huisvestingsmaatschappijen smelten samen

Het wordt voor huurders en kopers van sociale woningen in de Kempen eenvoudiger om zich in te schrijven op een wachtlijst. En daardoor zouden die wachtlijsten ook korter moeten worden. Nu lopen de sociale huurders en kopers vaak nog verloren. De Vlaamse overheid wil dat tegen 1 januari 2023 verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen samensmelten. Elf Kempense gemeenten tussen Baarle-Hertog en Balen zullen zo samen één bouwmaatschappij oprichten.

Sociale huisvestingsmaatschappen en de sociale verhuurkantoren moeten van de Vlaamse overheid tegen 1 januari 2023 samensmelten tot grotere organisaties. Nu weten huurders en kopers van sociale woningen vaak niet waar ze terechtkunnen, omdat er zoveel woonmaatschappijen zijn. Ze zien door de bomen het bos niet meer omdat er in één en dezelfde gemeente soms zelfs meerdere sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren actief zijn. 

Krachten bundelen

De elf Kempense gemeenten in de driehoek tussen Baarle-Hertog, Lille en Balen, gaven al te kennen dat ze de krachten willen bundelen en één woonmaatschappij willen oprichten. Dat zorgt alleen maar voor voordelen zegt burgemeester van Kasterlee Ward Kennes, die als voorzitter van de Kempense burgemeestersconferentie mee de kar trekt. De nieuwe bouwmaatschappij, waarvan de naam nog gekozen moet worden, zal op meerdere plaatsen een loket hebben wat het voor de huurder veel makkelijker maakt. 

De huurders en kopers van sociale woningen uit de elf gemeenten zullen zo een beter zicht hebben op het volledige woonaanbod in de streek. Er komt ook een woonmaatschappij in de zuiderkempen, rond Geel, en één rond Hoogstraten.