Nieuwe bevindingen na coronadrama WZC Hemelrijck
Hyperverspreider
Een eenvoudig sinterklaasbezoek draaide eind vorig jaar uit op een drama voor de bewoners van woonzorgcentrum Hemelrijck. Al snel werd vermoed dat de hulpsint zonder dat hij dat besefte een erg hoge virale lading bleek te hebben. Meer zelfs de onderzoekers spraken niet over een superverspreider maar over een mogelijke hyperverspreider. De hoeveelheid besmettingen na het sintbezoek deed de onderzoekers grote ogen trekken.
Luchtkwaliteit
De besmettingsgraad van 77% bleek veel hoger dan het gemiddelde van 28%. Dat de verspreiding van het virus het via de lucht ging, daar zijn verschillende indicaties voor. De meeste besmettingen kwamen voor in drie van de vier afdelingen, waar de hulpsint op bezoek kon. In de vierde afdeling raakten opvallend minder mensen besmet, maar nog steeds de helft. De hulpsint had daar ‘slechts’ door de gang gewandeld. Ook bewoners die niet deelnamen raakten besmet. Ze dronken in het lokaal wel koffie kort na het evenement. Het virus heeft zich daar ook mogelijk tot drie uur na het event verspreid via aerosolen. Ook de test met CO2 leek dat te bevestigen. Er werden gemiddelde waarden van 567 tot 846 deeltjes CO2 vastgesteld. Ook stelden de onderzoekers vast dat in de grootste ruimte een blazer was geïnstalleerd zonder buitenluchtaanvoer. Het gebruik ervan is volgens hen sterk afgeraden, omdat het mogelijk het virus rondblaast in de hele ruimte.
De onderzoekers, noch zorgbedrijf Armonea, waartoe het woonzorgcentrum in Mol behoort, waren bereikbaar voor commentaar, meldt GVA.