Kempen is populairste regio voor Belgische dagtrippers

don 24 Nov 2022
De Kempen is de populairste groene regio bij de Belgische dagtoerist, dat blijkt uit een onderzoek van Provinciebedrijf Westtoer. Tussen juni 2021 en juni 2022 beantwoordden 3000 Belgen elke twee weken vragen over onder meer herkomst, activiteiten en bestedingen bij dagtrips. De Kempen kwam het beste uit de bevragingen, want op een jaar tijd brachten 5,8 miljoen dagtrippers een bezoek aan de regio. In totaal gaven ze er 143 miljoen euro uit.

Wandeltoerisme

De 15 groene regio’s in Vlaanderen en Brussel scoorden over het algemeen goed. Een dikke 40% van de dagtoeristen koos dan ook voor een groene regio. De Kempen sprong er dan weer uit als best bezochte groene regio, met bijna 6 miljoen dagtrippers. De Belgische toeristen komen er meestal om te wandelen (31%), een attractie; museum; tentoonstelling of groendomein te bezoeken (18%) en te fietsen (16%).

 

143 miljoen euro omzet

Gemiddeld spendeerden de dagtoeristen 24,60 euro per persoon in de Kempen. In totaal komt dat neer op een jaaromzet van 143 miljoen euro. 84 miljoen euro daarvan werd uitgegeven in de Kempense cafés of restaurants.

De overgrote meerderheid (95%) van de dagtoeristen die de Kempen bezoekt komt uit Vlaanderen. 65% komt zelfs uit de eigen provincie. 5% van de dagtoeristen komt dan weer helemaal vanuit Brussel of Wallonië. Ongeveer de helft van de gezelschappen bestaat ten slotte uit twee personen en een vijfde is met de kinderen op stap. 

Foto: archiefbeeld