4u33

Vergunning kinderopvang Oud-Turnhout geschorst na talloze klachten

Na klachten van de kinderverzorgsters heeft de dienst Opgroeien van de Vlaamse overheid de vergunning van kinderopvang Poppedijntje in de Koningin Fabiolalaan in Oud-Turnhout geschorst. Bij eerdere inspecties waren al tal van tekorten aan het licht gekomen. Voor de ouders van de kinderen die er worden opgevangen, komt er zo snel mogelijk een infosessie.

De verantwoordelijke meldde in mei aan de dienst Opgroeien dat ze om medische redenen beslist had om het kinderdagverblijf over te laten. Er waren gesprekken, maar er was nog geen deal.

Klachten

Sinds juli kreeg de dienst Opgroeien ook regelmatig verontrustende meldingen van de kinderbegeleiders over te hoge werkdruk en grensoverschrijdend gedrag van de verantwoordelijke en over de werkwijze in de opvang. Zo meldden ze dat de kinderen geen verse voeding kregen, maar uit potten, soms zelfs vervallen voeding. De airco was tijdens de vakantie weggehaald zodat het in de slaapkamers heel warm was.  Er zou ook sprake zijn van pestgedrag. 

Maandag meldden twee van de vier begeleiders dat ze vanaf 10 augustus afwezig zouden zijn omdat ze de situatie niet meer aankonden. De toezichthouder stelde vast dat de kinderopvang inderdaad niet volgens behoren werd georganiseerd. Daarop werd beslist om de vergunning van de opvang onmiddellijk te schorsen. 

De dienst Opgroeien houdt donderdagavond een infomoment voor de ouders om samen naar een oplossing te zoeken voor hun kinderen. De gemeente Oud-Turnhout wijst met de vinger naar de Vlaamse overheid. Zij vindt de controle op kinderdagverblijven te laks.

Foto: RTV