20u48

Twee afdelingen gevangenis Merksplas in lockdown: 21 gedetineerden besmet

Twee afdelingen van de gevangenis van Merksplas zitten in lockdown na een corona-uitbraak. 21 gedetineerden zijn besmet. Dat bevestigt directeur Serge Rooman aan onze redactie. "Niemand is ernstig ziek, maar het zorgt wel voor een hele reorganisatie binnen onze gevangenis", voegt Rooman er nog aan toe.

Omdat de besmettingen verspreid zitten over verschillende afdelingen, zijn die afdelingen in lockdown geplaatst. "Dat betekent dat alle gedetineerden van die afdelingen, zo'n 100 in totaal, een aangepast regime moeten volgen en dus bijvoorbeeld niet kunnen deelnemen aan bepaalde activitieten", zegt Rooman. 

"Ook zijn de gedetineerden verplicht om extra beschermingskledij en mondmaskers te dragen, net als het personeel. Intussen is er ook al een grote eerste testing gebeurd van gevangenen en personeelsleden. Maar het is nog wachten op de uitslag. Vrijdag volgt er al een tweede testing." 

In Merksplas kwamen er volgens Sciensano de voorbije dagen 30 besmettingen met corona bij. Voor het grootste deel gaat het dus over gedetineerden.