19u37

Tieners riskeren 4 jaar cel voor gewapende overval op frituur

Twee tieners uit Mol riskeren 4 jaar cel voor een gewapende overval op frituur ’t Patattenhuisje aan Achterbos in Mol in mei van dit jaar.

4 jaar cel

Op het moment van de overval was C.O. nog maar 18 jaar, haar kompaan C.W. was juist net 19 geworden. De derde overvaller was minderjarig. Ze bedreigden de frituuruitbater met een mes en een pistool.

De twee volwassen daders zitten sinds hun arrestatie in mei in voorhechtenis. En als het van de openbare aanklager afhangt, blijven ze daar nog een kleine 4 jaar.

“Wat hier gebeurd is, zijn geen peanuts”, zegt openbaar aanklager Peter Van der Flaes. “Ze waren amper 18-19 jaar oud, weliswaar hadden ze hun sporen al ruim verdiend bij de jeugdrechtbank.”

Gewapende overval

De gewapende overval gebeurde op dinsdagavond 11 mei rond 20 uur. Omdat er geen klanten waren, zat de frituuruitbater Guy Bax in zijn privégedeelte. Toen hij volk hoorde binnenkomen, ging hij terug naar de frituur.

“Hij werd er geconfronteerd met twee overvallers die volledig in het zwart gekleed waren. Eén van hen was gewapend met een mes, de andere met een pistool”, zegt Karolien Van de Moer, de advocate van frituuruitbater Guy Bax.

De overvallers eisten het geld in de kassa, maar Bax was zo in shock dat hij niet meteen naar de kassa ging. De overvallers graaiden zelf de kassa leeg, omdat het te traag ging.

“Ze werden agressief en dreigden hem neer te steken met het mes. Dat was niet zomaar een dreigement, maar een reëel gevaar. C.W. had daar immers al ervaring mee”, aldus nog Van de Moer.

Nadien vluchtten C.W. en de minderjarige kompaan met de buit weg. Ze liepen naar de vluchtauto waar C.O. achter het stuur zat. Met gierende banden vertrokken ze.

De schuld

Een buurman noteerde de nummerplaat van de wagen, waardoor C.O. kon worden opgepakt. Zij vertelde over haar 2 kompanen.

C.W. probeerde nog vanuit de gevangenis 2 minderjarigen te overtuigen om de schuld op hen te nemen. Daarvoor zouden ze 400 euro krijgen.

“De politie doorzag gelukkig de leugen”, zegt meester Van de Moer.

C.O. geeft haar betrokkenheid toe, maar benadrukt dat zij de frituur niet mee binnen is geweest. C.W. zegt dat hij alleen de kledij en wapens heeft geleverd, maar dat hij niet bij de overvallers was die de frituur is binnengingen.

“Ik hoop dat ik mijn laatste jaar op school kan afmaken, en terug voetbaltraining kan geven aan jonge voetballertjes”, vertelde hij aan de rechter.

Poging tot doodslag

De tieners kwamen als kind al in aanraking met de jeugdrechtbank, onder andere voor poging tot doodslag.

C.W. verscheen ooit voor de jeugdrechter voor poging tot doodslag, nadat hij iemand had neergestoken met een mes.

“Meteen als ze meerderjarig zijn, geven ze ook bij ons hun naamkaartje af. Dat is zeer verontrustend. Zeker als je ziet met welk gemak en welke gevoelloosheid ze de overval gepleegd hebben. Ik vrees dat het er niet goed uitziet voor hun toekomst. De maatschappij moet tegen hen beschermd worden. We kunnen hen alleen duidelijk maken dat het hier moet stoppen door hen een celstraf van 4 jaar te geven.”

Impact

De overval heeft een grote impact gehad op de frituuruitbater. Wanneer iemand met een zwarte trui of mondmasker zijn frituur binnenwandelt, slaat de schrik hem om het lijf. De man vraagt een morele schadevergoeding van 4.000 euro.

Het vonnis volgt op 27 september.