40 maanden cel voor oprichter Huis van Ben Tim Devolder

woe 14 Feb
De oprichter van het Huis van Ben, Tim Devolder uit Oud-Turnhout, is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden, waarvan de helft met uitstel. Ook zijn vrouw kreeg een straf en boete opgelegd. Het koppel krijgt ook een beroepsverbod van 10 jaar. Ze zouden zich jarenlang verrijkt hebben op kap van hun co-housingproject voor jongeren met autisme in de Kempen. Dat ontkent het koppel zelf, bij monde van hun advocaat. Die bevestigde intussen dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak.
huis_van_ben_archief.jpg

De kwestie kwam aan het licht na het faillissement van het Huis van Ben, hun cohousingproject voor jongeren met autisme. Enkele voormalige bewoners van Huis van Ben stelden zich samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en ook de curator van de failliete organisaties burgerlijke partij tegen het koppel. Het koppel zou voor 500.000 euro van het persoonlijk assistentiebudget van jongeren met autisme in het voormalige co-housingproject zelf hebben opgesoupeerd.Terwijl die jongeren ondermaatse huisvesting kregen. De openbare aanklager noemt het 'een schrijnend verhaal van financieel en psychisch misbruik'.

Klopt niet, zegt het koppel, tijdens de eerste zitting vorig jaar.Ze hebben zich, naar eigen zeggen, nooit met de boekhouding bezig gehouden. Dat gebeurde door een medewerkster die niet terecht stond op het proces.  

Toch hecht de rechtbank weinig geloof aan de versie van Devolder en zijn vrouw. Tim Devolder krijgt een celstraf opgelegd van 40 maanden opgelegd, waarvan de helft met uitstel. De rechter spreekt ook een beroepsverbod van 10 jaar uit. Ook zijn vrouw wordt bestraft. Het koppel liet intussen weten om tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Foto: archief