18u06

Putte dringend op zoek naar gemachtigde opzichters

In Putte dreigt een nijpend tekort aan gemachtigde opzichters. Begin mei nam de gemeente afscheid van twee opzichters, die op pensioen gegaan zijn. En binnenkort verdwijnt er weer iemand uit het team van gemachtigde opzichters. De gemeente is dan ook naarstig op zoek naar nieuwe mensen om kinderen veilig te helpen oversteken.

Een van de net gepensioneerde opzichters stond vast aan het zebrapad ter hoogte van Mechelbaan 563, de andere opzichter was 6 maal per week te vinden aan ’t Bareeltje in Grasheide. Met binnenkort not iemand die het team verlaat, moet Putte het plots met 3 gemachtigde opzichters minder doen.

Door een aanpassing in de Vlaamse regelgeving, kan de gemeente steeds minder een beroep doen lang op tijdelijk of langdurig werklozen. Daarnaast zijn heel wat andere opzichters al van gevorderde leeftijd en dus bijna pensioengerechtigd.

“Het is dus noodzakelijk voor het voortbestaan van de toekomstige werking, dat er nieuwe gemachtigde opzichters ons team vervoegen", zegt burgemeester Peter Gysbrechts. "Wanneer we beroep kunnen doen op een groter aantal opzichters, kunnen we de veiligheid van de kinderen in onze gemeente eens te meer garanderen.”

Amper reactie

Putte had de afgelopen jaren de grootste groep gemachtigd opzichters, maar zag die jaar na jaa slinken. Op eerdere oproepen kwam amper reactie. Daarom doet de gemeente nogmaals een warme oproep, ook naar vrijwilligers. "Je zou er niet alleen ons, maar ook alle (schoolgaande) kinderen (en voetgangers) mee helpen. Dan kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen veilig naar school kan en veilig de straat kan oversteken aan de schoolpoorten in onze gemeente” zegt schepen van mobiliteit Nick Vercammen.

Om als gemachtigd opzichter aan de slag te kunnen gaan, moet je eerst een korte theoretische opleiding (halve dag) volgen waarin een aantal basisregels uit de wegcode worden opgefrist. Je leert er ook in de praktijk hoe je als gemachtigd opzichter aanwijzingen kan geven en hoe je het verkeer correct kan inschatten.