13u19

Oom (51) voor de rechter voor kindermishandeling: “In Suriname is dat de gewoonte. Ik wist niet dat er in België andere normen gelden.”

Een 51-jarige man uit Rijkevorsel, van Surinaamse afkomst, verscheen vandaag voor de rechter voor kindermishandeling. Drie jaar lang mishandelde hij zijn minderjarige neefjes.

De neefjes kregen drie jaar lang zweep- en stokslagen te verduren. Toch ziet het ernaar uit dat de man een eerder lichte straf van maar achttien maanden cel zal krijgen, omdat hij te kennen geeft dat hij niet besefte dat dit in België een strafbaar feit is. “In Suriname is dat de gewoonte. Ik wist niet dat er in België andere normen gelden. Het zal niet meer gebeuren en ik heb er spijt van. Ik wil me aanpassen aan de Belgische regels”, verklaart hij.

De man werd vorig jaar opgepakt door de politie. Samen met zijn vrouw (47) ontfermde hij zich destijds al een paar jaar over de zoontjes van zijn zus. Nadat een leerkracht van een van de jongens letsels opmerkte aan de jongen zijn oor, vertelde de jongen wat er gebeurd was. “Mijn oom heeft mij geslagen omdat ik zijn scheerapparaat niet goed had weggelegd”, biechtte de jongen toen op aan het CLB.

De politie startte een onderzoek, waaruit bleek dat de oom zijn neefjes al drie jaar lang regelmatig sloeg. Zijn vrouw was ook op de hoogte van het geweld. Volgens haar heeft haar man last van agressieproblemen.

De twee jonge slachtoffers werden door de jeugdrechter uit het gezin weggehaald en wonen ondertussen terug bij hun mama in Frankrijk.

Het parket vordert een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden voor de man en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor zijn vrouw, die op de hoogte was van het geweld. Vonnis op 13 oktober.