4u33

Mechelse verhuurders discrimineren op achternaam, inkomen en gezinsvorm

Er wordt in Mechelen gediscrimineerd op de huurmarkt voor appartementen en woningen. Dat blijkt uit een praktijktest die werd uitgevoerd bij 1300 verhuurders.

Vooral particuliere verhuurders blijken zich te bezondigen aan discriminatie. Bij vastgoedkantoren is dat veel minder het geval. Het gaat ook niet alleen om discriminatie op basis van huidskleur, maar ook gezinssamenstelling of maandelijks inkomen. 

 

Praktijktests of geen praktijktests?

Volgens Vlaams minister van Samenleven Bart Somers, die eigenlijk ook nog Mechels burgemeester is, is zijn stad geen alleenstaand geval. Hij wil alle steden en gemeenten dan ook tests aanbieden om discriminatie op de woning- en arbeidsmarkt op te sporen en tegen te gaan. Praktijktests, zei hij zelf. Maar praktijktests liggen heel gevoelig bij coalitiepartner N-VA in de Vlaamse regering. Die wil van praktijktests niet horen. 

De uitspraken van Bart Somers leidden dan ook tot een kleine crisis binnen de Vlaamse regering. Er kwam zelfs spoedberaad aan te pas. Uiteindelijk werden de plooien glad gestreken. Het woord praktijktest wordt niet meer gebruikt. Het heet nu een monitoring-systeem.

insluiten