18u54

Mechelen treedt strenger op tegen wedkantoren

Stad Mechelen heeft een convenant voor wedkantoren opgemaakt. Daarin zijn strikte afspraken over de exploitatie opgenomen. Daardoor wordt handhaving een stuk eenvoudiger en efficiënter. Volgens de VVSG is Mechelen de eerste stad in België die deze verplichting oplegt.

Steden en gemeenten zijn doorgaans geen voorstanders van wedkantoren op hun grondgebied, maar verbieden kunnen ze niet. Door een federale wetswijziging hebben de lokale besturen wel meer inspraak. Zo is voortaan een convenant met de lokale overheid vereist om een wedkantoor te mogen uitbaten. In het convenant staan duidelijke richtlijnen over de openingsuren, de uitbating, de communicatie met de stad en toezicht door stadsbestuur en politie. 

In 2019 voerde Mechelen al een uitbatingsvergunning voor wedkantoren in, vergelijkbaar met de vergunning voor horecazaken en nachtwinkels. De stad gaat nu een stap verder. Speelhallen moeten voortaan jaarlijks 5000 euro betalen aan de stad. Voor wedkantoren is dat 2500 euro. Dat geld zal de stad gebruiken voor begeleiding en preventie. Momenteel zijn er vijf wedkantoren in Mechelen.

Foto: rechtenvrij stockbeeld