2u12

Maatregelen voor storm Eunice

Vanmiddag trekt de zware storm Eunice verwacht. Er worden windsnelheden van meer dan 100 km per uur voorspeld. Het KMI raadt dan ook aan om uiterst voorzichtig te zijn. Overal in de regio werden vanmorgen al voorzorgsmaatregelen genomen om grote schade te vermijden.

Het treinverkeer wordt vanaf 14 uur gedeeltelijk stilgelegd. Tussen Mechelen, Antwerpen en Brussel wordt niet gereden. Op de overige lijnen wordt een snelheidbeperking ingevoerd. Treinen mogen dan maximaal 80 km per uur rijden. 

Heel wat scholen hebben ook al beslist om vroeger te sluiten. In het Tongelsbos in Tongerlo en het Busleyden atheneum in Mechelen bijvoorbeeld mochten de leerlingen vanmiddag al naar huis. Het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver blijft wel open. Tijdens de namiddagspeeltijd moeten de leerlingen in de klas blijven en na schooltijd kunnen ze, indien gewenst, tot 18 uur in de cafetaria blijven en na de piek van de storm vertrekken.

Overstromingsgebieden in werking

In de hele regio zijn alle parken, natuurdomeinen en openbare bossen tot zaterdagochtend gesloten voor het publiek. In de gemeenten waar het vanmorgen markt was, ging deze gewoon nog door, maar wel met een beperkt aanbod. In Putte en Balen, waar het op vrijdagnamiddag markt is, is beslist om de veiligheid van de marktkramers en bezoekers niet in het gevaar te brengen en de markt preventief te annuleren.

De Vlaamse Waterweg nv verwacht dat een aantal overstromingsgebieden morgenochtend in werking zullen treden. Het gaat om Anderstadt (Lier), Zennegat (Mechelen) en Bovenzanden (Heindonk). De jaagpaden die dienstdoen als overloopdijken voor de overstromingsgebieden worden uit veiligheidsoverweging afgesloten. Langs die overloopdijken stroomt het rivierwater namelijk in de overstromingsgebieden. De veerboten blijven momenteel nog uitvaren, maar ook daar kan elk moment verandering in komen.”

Dierenpark gesloten

ZOO Planckendael heeft om 13.30 uur preventief zijn deuren gesloten om de veiligheid van de dieren, medewerkers en bezoekers te garanderen.

In Weelde en Turnhout zijn de Covid-testcentra vvanmiddag gesloten. Het Testcentrum van Weelde is morgen uitzonderlijk open van 9 tot 10 uur.