Wedstrijdschaatsen op open ijspiste zorgt voor mega-ijspret

zat 20 Jan
marathon3.jpg
Nu er ook officieel geschaatst is in wedstrijden van de Vlaamse Schaatsunie op de Leestse Bleukensweide is die helemaal een schaatsmonument geworden. Het bij-effect van het overstromingsgebied dat de Bleukensweide eigenlijk is, zorgt voor een zalige winterse return.

Allerlei wedstrijden

Al van zaterdagochtend vroeg stonden 35 marathonschaatsers klaar voor de start. Dat was 15 jaar geleden op natuurijs. De bittere kou was snel vergeten, eens ze vertrokken waren op de piste van 800 meter die minutieus was vrijgehouden om het ijs zo dik mogelijk te laten worden tijdens de afgelopen vriesnacht. Er waren ook kortere wedstrijden waaraan de schaatsjeugd maar wat graag deelnam.

Tekort aan ijs

Elke meter wedstrijdijs is meegenomen in ons land want ijspistes in een ovale vorm kosten zo veel, dat je ervoor naar Nederland moet en zelfs de pistes daar zijn niet winstgevend. Vlaanderen heeft zich al wel bereid verklaard om meer te investeren in gewone schaatsbanen. Ook die verdwijnen steeds meer door de hoge kosten. Zo hadden Geel en Turnhout vroeger ook een schaatsbaan maar die gingen teloor. Onze schaatssterren zoals Loena Hendrickx en Hanne en Stijn Desmet verdienen beter. Hun opvolgers verdienen meer trainingsfaciliteiten in eigen land. Ook al blijkt kruisbestuiving zoals in het shorttrack (met Nederlands en nu Canadees talent) ook wel te werken.

Een uitgebreid verslag vanop de grond en vanuit de lucht morgen in Sport op Zondag

Foto's: RTV

marathon4.jpg
marathon1.jpg