19u44

Katmobiel wijst Mechelaars op nut van sterilisatie

De katmobiel van GAIA is vandaag voor de vierde keer te gast in Mechelen. Hiermee willen de dierenrechtenorganisatie en de stad Mechelen de lopende sensibiliseringscampagne rond de verplichte sterilisatie van huiskatten in de kijker zetten.

“Laat je poesje knippen, voor ze begint te wippen” of “Knippen die ballen, dan pas knallen” zijn de ludieke boodschappen waarmee de opvallende katmobiel uitpakt. Diel reist door heel België, en is vandaag te bezoeken op de Grote Markt in Mechelen. Geïnteresseerden kunnen er terecht voor info of een flyer over de voordelen van sterilisatie.

Verplichte sterilisatie

“Sinds 1 april 2018 is het wettelijk verplicht kittens te steriliseren voor ze vijf maanden oud zijn en/of vóór verkoop of adoptie,” zegt schepen van Dierenwelzijn Vicky Vanmarcke. “Een kat kan namelijk voor 36 nakomelingen zorgen in amper 16 maanden tijd, terwijl de dierenasielen de toevloed aan achtergelaten of gevonden katten amper kunnen bolwerken. Bij de stad loopt al sinds het begin van de legislatuur een sensibiliseringscampagne rond kattensterilisatie, en geven we gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben een financieel duwtje in de rug. De komst van de katmobiel wil de campagne opnieuw onder de aandacht brengen.”

Tegelijkertijd loopt in het Tivolipark ‘De geknipte kat’, een tentoonstelling met een knipoog die meer vertelt over het zwerfkattenprobleem, hoe Mechelen dit aanpakt en wat je kan doen om te helpen. Je komt er te weten hoe je het beste je kat kan verzorgen en over het belang van sterilisatie, chippen en registratie. De expo is nog tot 16 oktober te bezoeken op het Neerhof van Domein Tivoli. Straks meer in RTV Vandaag.