17u55

Kasterleenaar schuldig aan moord: 25 jaar gevorderd

In het hof van Assisen in Antwerpen heeft de jury de schuldvraag beantwoord in het proces rond de moord op de Mexicaanse Alma Osorio De Viana. Haar 33-jarige partner Tom Pattyn is vanavond door de jury schuldig bevonden aan moord. Morgen wordt de strafmaat bepaald.

Vordering van 25 jaar cel als straf

Eerder op de dag hadden de advocaten hun laatste pleidooien gehouden. De advocaat van de dader vroeg om de man schuldig te verklaren aan uitgelokte slagen en verwondingen met onbedoeld de dood tot gevolg. De beschuldigde had niet de bedoeling om zijn vriendin te doden, was de redenering. En het was de vriendin die de ruzie had uitgelokt die leidde tot de messteek, zei Johan Platteau. De advocaat-generaal en de advocaten van de burgerlijke partij hadden gevraagd om de man de veroordelen voor moord. Daarvoor is de maximumstraf levenslang. Vrijdagvoormiddag vorderde de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie een straf van 25 jaar.

De dader kreeg nog het laatste woord, voor de jury in beraad ging. Pattyn zei dat hij een straf niet vreest, omdat hij weet dat zijn daden verstrekkende gevolgen hebben. Hij wil zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan, en herstellen wat hij beschadigd heeft, zei hij nog.

De Mexicaanse vrouw kwam in januari 2018 om het leven na een steek in de borststreek na een hoogoplopende ruzie. De dader was al een keer veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 10 maanden voor slagen en verwondingen aan zijn vriendin.