10u28

Ex-directie gevangenis Merksplas vrijgesproken voor schuldig verzuim

Zes voormalige directeurs van de gevangenis in Merksplas zijn vrijgesproken. Ze moesten zich verantwoorden voor schuldig verzuim na de gevangenisopstand in 2016. Ze waren gedagvaard door één van de gedetineerden die argumenteerde: "Ze brachten zichzelf in veiligheid, maar lieten gedetineerden opgesloten achter in een brandend paviljoen". Maar de rechter volgde die redenering dus niet.

Niet achtergelaten in brandend paviljoen

Op 7 mei 2016 kwamen 200 gedetineerden in opstand in de gevangenis van Merksplas. Ze vernielden alles wat los of vast zat. Ze sloegen de ramen stuk, staken gordijnen in brand, gooiden brandende doeken door de kapotte ramen naar binnen en maakten brandstapels tegen de gevel van het gebouw. Het was de grootste opstand ooit in ons land. Twaalf onruststokers werden hiervoor al veroordeeld tot 6 jaar cel.  

Maar één van de gedetineerden diende na zijn vrijlating klacht in tegen de directie. Hij verwijt hen schuldig verzuim. Volgens hem brachten ze zichzelf in veiligheid en lieten de gedetineerden opgesloten achter in een brandend paviljoen.

De directie benadrukte altijd dat ze gehandeld heeft volgens het interventieplan. En ook de rechter volgt die redenering nu. Ze werden vrijgesproken voor schuldig verzuim. Uit het chronologisch verloop blijkt dat de opdracht tot evacuatie van het personeel gegeven werd op een moment dat er geen brand was. De geïnterneerden werden dus niet achtergelaten in een brandend paviljoen.