9u38

Drie regionale gezelschappen geselecteerd voor Landjuweelfestival

Theaterspektakel uit Herentals, Leo en Lions uit Mol-Geel en Lucky Leo uit Mechelen mogen naar het jaarlijkse Landjuweelfestival van Opendoek. Het festival presenteert de interessantste voorstellingen van het voorbije seizoen van amateur theatergezelschappen in Vlaanderen en Brussel.

Elk theaterseizoen kan een gezelschap een selectiebezoek aanvragen bij OPENDOEK. Dit seizoen werden 56 voorstellingen bezocht. Hieruit werd een programma samengesteld van negen  interessante voorstellingen die het verdienen om door een breder publiek gezien te worden. Mekaar inspireren en ontmoeting staan op die manier centraal op het Landjuweelfestival.

Creatief theater

Theaterspektakel uit Herentals brengt ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’, een prachtige monoloog geschreven door Tom Lanoye. De moeder van een gedode terrorist neemt het woord. Zonder haar zoon te vergoelijken, bouwt ze zichzelf om tot de spiegel van de hele samenleving.

Leo en Lions uit Mol en Geel brengen met ‘Paradisos’ van Dimitri Leue een speelse, hilarische en tegelijkertijd hartverwarmende versie van het scheppingsverhaal.

Lucky Leo uit Mechelen brengt creatieve zielen uit verschillende kunstdisciplines samen en experimenteert graag met deze versmelting van kunstvormen. Ook hun voorstelling ‘Family Voices’ van Harold Pinter is een staaltje innovatief theater. Geen klassiek theater in een blackbox of schouwburg. De spelers zitten in een glazen box en het publiek loopt hier vrij rond. Een koptelefoon zorgt voor goede verstaanbaarheid. Een staaltje technisch vernuft dat tegelijkertijd een vorm van afstand creëert, maar evenzeer een enorme vrijheid schenkt aan het publiek. 
 
Het Landjuweelfestival werd In 1922 opgericht, exact 100 jaar geleden dus. Sinds 2016 gaat het elk jaar in een andere stad door. Dit jaar van 2 tot 6 november in Turnhout.