8u54

Boerenprotest in Geel tegen uitblijven stikstofbeleid

Er is vanmiddag heel wat verkeershinder in en rond Geel. Zowat 700 landbouwers palmen er met hun tractoren de Geelse ring in. Daarmee protesteren ze tegen het uitblijven van een Vlaams stikstofbeleid. De boeren vrezen voor hun toekomst als er niet snel duidelijkheid komt.

De politie raadt aan om de omgeving van de Geelse ring te mijden. De landbouwers zullen er geen blokkades opwerpen, maar wel rondjes rijden met hun tractoren. Het gaat om een provinciale protestactie in Geel, ook in andere Vlaamse steden zijn er gelijkaardige acties.

De landbouwers protesteren tegen het uitblijven van een definitief stikstofakkoord. Het beleid staat sinds februari van dit jaar op losse schroeven nadat een rechter in Limburg de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal vernietigde. Het bedrijf zou na de uitbreiding te veel stikstof produceren.

Sinds die beslissing liggen alle vergunningsprocedures in onder meer de landbouw volledig stil. Als er niet snel een akkoord komt, vrezen de boeren voor hun toekomst. Met hun protest willen ze Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir dan ook aanzetten om werk te maken van een definitief beleid.

Foto: archief