Stad verkoopt landbouwgrond aan lokale boeren

woe 14 Feb
De stad Mechelen wil een deel van de landbouwgronden op het Hombeeks plateau verkopen aan de lokale boeren die de gronden nu pachten. Zo wil de stad de boeren meer toekomstperspectief bieden. Die moeten vaak concurreren tegen natuurorganisaties als Natuurpunt die voorkooprecht hebben en soms tot 70% subsidies krijgen om grond aan te kopen.

De stad verpacht op het Hombeeks plateau 65 hectare aan 68 lokale land- en tuinbouwers. Het wil voor minstens een miljoen euro gronden verkopen. 

Bij de Mechelse landbouwraad wordt positief op het initiatief gereageerd. Jonge en oude boeren hebben geen toekomstperspectief omdat ze vaak geen eigenaar zijn van het perceel dat ze bewerken. Ze maken geen kans om gronden te verwerven als overheden of overheidsorganisaties de gronden kunnen aankopen met aankoopsubsidies, soms van 70 procent of meer.

Als pachters de kans krijgen van stad Mechelen om hun landbouwperceel aan te kopen, is dat een goede zaak. Het zal voor een stuk de druk wegnemen die momenteel heerst op het Hombeeks plateau.

Foto: archief