Zaakvoerder restaurant riskeert 2 jaar cel voor mensenhandel
“Hij huisvestte hen in mensonwaardige omstandigheden en liet hen 12 uur per dag werken, zonder hen daarvoor te betalen”, zegt arbeidsauditeur Gianni Reale.
Ze stonden maandagochtend terecht voor de correctionele rechtbank in Turnhout.
Toevallig ontdekt
De mensenhandel kwam op 5 maart van dit jaar per toeval aan het licht. Controleurs stapten een Turks eethuis aan de Dr. Van de Perrestraat in Geel binnen voor een controle op zwartwerk.
Ze troffen twee Turkse zussen aan die er illegaal aan het werk waren. Al snel bleek dat er niet alleen sprake was van zwartwerk, maar mogelijk ook van mensenhandel.
De zussen leefden er volgens de arbeidsauditeur in mensonwaardige omstandigheden en werden op werkvlak uitgebuit.
2 jaar gevangenisstraf
De arbeidsauditeur vordert voor beide beklaagden een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van 48.000 euro. Daarnaast vraagt hij voor beiden een beroepsverbod van 3 jaar en de sluiting van het restaurant.
De zaakvoerder van het restaurant vraagt resoluut de vrijspraak voor mensenhandel. Volgens hem is er op geen enkel moment dwang uitgeoefend op de zussen.
“Ze hebben zelf aangedrongen om er te mogen werken en konden op elk moment gaan en staan waar ze wilden. Ze hadden zelfs sleutels van het pand”, zegt advocaat Vedat Akdemir.
Volgens de advocaat werden de zussen wel degelijk betaald voor hun werk, met cash geld in het zwart.
Moeder van de zussen
Ook Onur C. vraagt de vrijspraak voor mensenhandel. Hij had volgens zijn advocaat een relatie met de moeder van de twee zussen.
“Hij leerde haar op café kennen toen ze met haar dochters nog in het asielcentrum in Scherpenheuvel woonden”, zegt advocaat Alex Vanbets. “Ze hadden een duurzame relatie. Hij bleef zelfs af en toe bij haar in het asielcentrum slapen.”
Op een bepaald moment werden moeder en dochters overgeplaatst naar het asielcentrum in Poelkapellen.
“Ze wilden daar weg. Maar om er weg te mogen, moesten ze een vast adres hebben. Onur C. heeft dan aan de zaakvoerder van het restaurant gevraagd om hen onderdak en werk te geven. Ze waren daar zelf vragende partij voor”, licht advocaat Vanbets toe.
De rechter beslist op 14 juli.