Windmolen in Gierle binnenkort weer volledig opgeknapt

din 6 Sep 2022
In Gierle zijn de werken aan de windmolen ‘In Stormen Sterk’ volop aan de gang. Vorige week gingen de schilderwerken van start en deze week volgen er nog technische werken aan enkele onderdelen van de molen. Voor de restauratiewerken kreeg de Stichting Kempens Landschap een premie van zo’n 31 000 euro. De gemeente Lille neemt de overige kosten op zich.

Na de eerste grote restauratiewerken in 2014 werd de molen opengesteld voor het publiek. Sindsdien heeft de molen heel wat weersomstandigheden moeten doorstaan, waardoor de molen opnieuw een opknapbeurt verdiende. De witte en groene verf van de molen is door de jaren heen afgeblot en dun geworden. Vorige week werd de gevel al aangepakt en deze week wordt het schrijnwerk opnieuw geverfd. 

Daarnaast komt deze week ook een Molenmaker langs voor een groot onderhoud. Dat onderhoud kunnen de Molenaars moeilijk zelf uitvoeren, omdat het over technisch vakwerk gaat. Zo moeten de metalen roeden, waar de wieken aan vasthangen, anders vastgezet worden in de askop zodat ze niet meer bij elke omwenteling verschuiven als het droog is.  

Volgende zondag, op Open Monumentendag, is de molen open voor het publiek.

Foto: Kempen