Vooruit en Memo willen samen meer zijn

zat 6 mei 2023
De oppositiepartijen Vooruit en Memo gaan in Mol samen naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat hebben ze zaterdagavond aangekondigd op een persconferentie. Mol was vroeger een rood bastion in de Kempen, maar de laatste socialistische burgemeester dateert met de populaire Sus Luyten van het einde van de vorige eeuw. Hij was 17 jaar lang burgemeester van 1983 tot 2000.

Andere politieke koers voor Mol

Beide partijen willen als Vooruit Memo met het bekende Molse molletje in het logo een andere politiek in Mol. Ze stelden zich beide de afgelopen jaren constructief op in de gemeenteraad zeggen ze, maar beleidspartijen CD&V van burgemeester Wim Caeyers en N-VA deden gewoon hun eigen ideologische goesting, klinkt het. Daarom spannen ze nu samen en vormen ze na de verkiezingen één fractie.

 

Dat is goed gezien van beide partijen. Nu Vooruit landelijk de wind in de zeilen heeft, kan dat positief afstralen op de Molse afdeling. De politieke vrijage van Bart de Wever (N-VA) en Connor Rousseau (Vooruit) zou misschien ook kunnen in Mol. Verliest N-VA stemmen doordat boegbeeld André Verbeke stopt, dan kan weer naar CD&V gekeken worden. In beide gevallen is het goed om dan zo sterk mogelijk te staan als fractie. De socialisten hadden vorige keer 4 zetels, Memo was goed voor 3 zetels. CD&V en N-VA hadden er elk 10.

 

Concrete voorstellen

Windmolens langs de E34 in Mol, gezonde en voedzame maaltijden voorzien in scholen. Meer groen in het centrum op de plaats van het jeugdhuis en de werkplaats in plaats van de site te verkopen.... Het zijn maar enkele concrete voorstellen. Armoede, ruimtelijke ordening en duurzaamheid zijn een duidelijke toetssteen voor de fusiepartij.

Foto RTV: Thomas Sergooris (Vooruit) en Koen Van Gompel (MeMo Meer Mol)