Vlaamse regering zet leidingstraat Antwerpen-Albertkanaal-Ruhrgebied stop

vrij 20 Jan 2023
De Vlaamse regering zet op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het lopende gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan voor de leidingstraat Antwerpen-Albertkanaal-Ruhr stop. Na de vele inspraakreacties en extra onderzoek is duidelijk dat het project grondig bijgestuurd moet worden om alle onteigeningen voor gebouwen te voorkomen, natuurschade maximaal te voorkomen en de leidingstraat volledig in te zetten voor de klimaat- en energietransitie richting minder fossiel.

Protesten

Het leidingstraat-dossier zorgde vooral in de Kempen voor heel wat ongenoegen en protest. De 3 oorspronkelijk voorgestelde tracés zouden dwars door de regio lopen. Niet alleen woningen, bedrijfsgebouwen en landbouwgrond zouden voor de pijpleiding moeten wijken. De leidingstraat van 45 meter breed zou in het oorspronkelijke plan ook dwars door enkele natuurgebieden lopen. Na massaal protest werd beslist de tracés te herbekijken.

Uit ruimtelijk onderzoek werd intussen duidelijk dat het mogelijk is de impact op woningen, bedrijven, natuur en bos sterk te beperken door tracé-aanpassingen. Mits grondige aanpassingen op het noordelijke en zuidelijke tracé zouden zelfs geen onteigeningen van woningen of bedrijfsgebouwen nodig zijn. Bij het centrale tracé kon dat niet. Daarom sloot Demir dit tracé ook al volledig al uit zodat alleen een noordelijk en zuidelijk traject overblijven. De minister heeft die ondertussen dus ook tijdelijk on hold gezet.

 

  

Concrete plannen industrie

Na deze beslissing ligt het bal in de kamp van de industrie. De industriële partners moeten via een ‘letter of intent’ meer duidelijkheid scheppen over de concrete benutting van de leidingstraat voor nieuwe leidingprojecten, voor het gebruik van leidingen in partnerschap en voor het beheer (privaat, publiek of gemengd), de financiering van de leidingstraat en het nodige beleid. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: Archief RTV