Deze aaneengesloten percelen vormen een uiterst strategische ligging in het centrum. Het binnengebied, met vroegere horecazaak Rerum Novarum en de achterliggende kantoren en parking zijn al lang aan het verkommeren. Het C&A-pand heeft al sinds de jaren ’90 de twee bovenste verdiepingen leeg staan en is na het vertrek van C&A het grootste leegstaande pand in het kernwinkelgebied van Lier.
Al bijna 20 jaar lopen de plannen met deze terreinen telkens op niets uit. Het stadsbestuur wacht niet langer op oplossingen en grijpt nu zelf in om de leegstand tegen te gaan.
Stad Lier wil er een ruimte maken voor wonen, werken en groen in het midden van de stad. Door het bereikbare binnengebied kunnen bestaande winkelpanden een extra ontsluiting krijgen. Zo wordt wonen en werken boven winkels gestimuleerd. De site van het stadsmuseum grenst aan het gebied en wordt mee opgenomen in het nieuwe binnengebied. Lier wil zo zorgen voor flexibele en betaalbare winkelruimte in de Antwerpsestraat.
SOLag onderhandelt hiervoor concrete akkoorden met de betrokken eigenaars. Het ambitieuze project wordt ingediend voor Vlaamse steun bij VLAIO voor de oproepen “Aankoop en transformatie van handelspanden en bedrijfsruimten in de kern” en “Een duurzame bereikbaarheid van de kern”. Voor beide thema’s staat momenteel een oproep open waarbij de gemeentelijke initiatiefnemers een financiële ondersteuning kunnen bekomen tot 500.000 euro per project/per gemeente en per thema.
Het project wordt verricht met eigen middelen van SOLag zonder subsidie van de stad. Hun investeringen zullen op termijn ook volledig worden terugverdiend door de ontwikkeling en exploitatie van de nu leegstaande of verkommerende ruimtes. Zo wordt meerwaarde gecreëerd in het centrum zonder dat het de stad geld kost, zegt burgemeester Rik Verwaest.
Foto: archief RTV