Van Nieuwjaarkezoete tot Krik Krak: alle Kempense bedelzangtradities verzameld op zing-ze.be

woe 13 Dec
De Kempense erfgoedcellen Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Stuifzand en Kempens Karakter brachten de afgelopen maanden bedelzangtradities als Nieuwjaarke Zoete, Driekoningen, … en hun bijhorende gebruiken in kaart. Ze zijn nu gebundeld op de website www.zing-ze.be. Die bestond al langer maar je vond er alleen info over de de Zuiderkempen. Nu is het uitgebreid naar de bredere regio.

“Iedereen kent natuurlijk Driekoningen en Nieuwjaarke Zoete, maar de Kempen heeft een heel rijke en gevarieerde bedelzangcultuur”, zegt Janna Lefevere van Erfgoedcel Stuifzand. “Bijna ieder seizoen is er wel ergens een dorp waar er gezongen wordt. In februari zingen ze Goriën in Schoonbroek en zetten daarmee de lente in. Op het einde van de zomer trekken de kinderen in Hoogstraten al zingend en verkleed, in stoet, door de straten om Begijntjes Laat Besluit te vieren. De Kempense winter wordt in september al feestelijk ingezet met tradities zoals Krik Krak en Kaarske in lantaarn.”

Informatie en inspiratie

Maar het gaat om meer dan de tradities die we nu kennen. “Terwijl er nieuwe tradities ontstaan of komen overgewaaid - denk maar aan Halloween – zijn er ook een aantal tradities die doorheen de jaren verdwenen zijn,” vult Annelies Tack van Kempens Karakter aan. Ook die staan nu op de website ‘Zing-Ze’ vermeld. Je kan er een overzichtskaartraadplegen om te achterhalen welke tradities nog beoefend worden, waar ze vandaan komen, hoe ze doorheen de jaren geëvolueerd zijn, … Je vindt er ook (historische) foto’s, bewegende beelden, partituren en audiobestanden om de liedjes te beluisteren. 

Naast informatie over dit immaterieel erfgoed, vind je ook heel wat inspiratie op www.zing-ze.be. Er is een pagina vol educatieve pakketten, knutseltips en ideeën om zelf aan de slag te gaan met de verschillende bedelzangtradities.

De Kempense erfgoedcellen roepen ook op om de website nog verder aan te vullen. Ken je nog een (verdwenen) bedelzangtraditie, maar vind je ze niet terug op de website? Heb jij nog liedjes of doen jullie in je dorp of wijk iets bijzonders om de zangtradities levend te houden of weer aan te wakkeren? Laat het weten via het contactformulier op de website. 

Foto's: Zing-ze