Van grijs naar graffiti in de gevangenis van Turnhout

don 23 Jun 2022
60 meter van de grijze gevangenismuren in Turnhout hebben een nieuw leven gekregen. Tot voor kort werden gedetineerden in de gevangenis op de wandeling omringd door rode baksteen en prikkeldraad. Na een artistiek traject in samenwerking met graffitiartiest Sven Hardies toverden de gedetineerden een lange muur om tot een graffitikunstwerk.

De deelnemers, een gemotiveerde groep van 11 gedetineerden, namen het heft voor een groot deel zelf in handen. Via een try-out met tips en tricks kregen ze de techniek van het graffiti spuiten stap voor stap onder de knie. Daarna volgde een brainstormsessie over het ontwerp en het thema ‘vergroening en natuur” dat uiteindelijk op de muur moest komen. Geïnspireerd door foto's van allerlei landschappen gingen de mannen eerst aan de slag met wasco's. Zo ontstond een palet van 6 taferelen uit verschillende culturen dat in één ontwerp werd gegoten door begeleider Sven Hardies. 

Het graffitiproject was niet mogelijk geweest zonder de ondersteuning van de directie en het bewakend personeel. Sommigen waren, na initiële twijfel, verrast door het talent van de deelnemers. Het enthousiasme groeide toen ze zagen hoe het ontwerp stap voor stap vorm kreeg. Enorm onder de indruk van het uiteindelijke resultaat, zijn ze nu alleen maar trots op wat in 'hun' gevangenis gerealiseerd werd.