Vader van kinderen die omkwamen in brand in Sint-Amands blijft aangehouden

din 18 Jul
De vader van de kinderen die in de nacht van 18 op 19 juni omkwamen in een woningbrand in Sint-Amands blijft aangehouden. De 34-jarige man is een verdachte in de zaak, hij zou het huis van zijn ex-partner in brand hebben gestoken. Zijn kinderen Kyara (4) en Kyano (8) overleefden de brand niet, mama Stefanie ligt nog steeds in het ziekenhuis.

De mama van de kinderen is nog niet op de hoogte van het vreselijke nieuws. Haar gezondheidstoestand is nog te ernstig om haar te confronteren met het verhaal. Zij raakte zwaargewond bij een poging om haar kinderen te redden uit de brandende woning. De twee jonge kinderen werden nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleden beide kort daarna.

 

Mama Stefanie lag een tijdje in coma, waaruit ze vorige week ontwaakte. Haar vader Stefaan reageerde kort: “Echt communiceren met haar gaat nog niet. Ze is nog heel suf en er zit ook een medische slang in haar mond. Praten lukt nog niet. Maar toen ik vroeg of ze ons herkende, knikte ze."

Brand aangestoken

Vrij kort nadat de brandweer de brand had geblust, werd dudelijk dat de brand werd aangestoken door middel van een aanmaakblokje in een kartonnen doos. In een mum van tijd stond het huis in lichterlaaie. 

De politie kon de vader van de kinderen daags na de brand oppakken. Aanvankelijk ontkende hij zijn betrokkenheid, maar op de dag van de begrafenis van zijn kinderen vroeg hij een nieuw verhoor aan en bekende hij dat hij de brand bewust had gesticht. Hij blijft wel zeggen dat hij niet wist dat zijn kinderen op dat moment in het huis aan het slapen waren. Iets wat de vrienden- en familiekring van Stefanie als nonsens beschouwen: "Waar zouden de kinderen dan wel zijn? Ze moesten de dag nadien naar school."

Uitgebreid onderzoek

De raadkamer verlengde de aanhouding van de man. Zijn advocaat Bart Vosters had niet veel te zeggen na de zitting: “Er is al heel wat onderzoek gevoerd in deze zaak en er moet nog veel gebeuren ook. Maar over de inhoud van het dossier kan ik geen verklaringen afleggen. Dat hij niet wist of zijn kinderen thuis waren? Ook dat zal blijken uit het verdere onderzoek.” De man zit nu onder verhoogd toezicht in de cel, onder meer om te vermijden dat hij zichzelf van het leven zou willen beroven. 

Mogelijk volgt er binnen enkele weken een reconstructie van de zware brand. 


Foto's: archief RTV