Brandweer heel de dag in de weer voor rookontwikkeling op afvalberg

woe 14 Feb
In Weelde zal de brandweer wellicht nog tot de vooravond bezig zijn met het blussen van een smeulbrand. Die ontstond in de loop van de voormiddag aan een afvalberg die in een halfopen loods op het terrein van een bedrijf aan de Nijverheidsstraat in de industriezone van Weelde ligt opgeslagen.
brand_ravels_rtv_140224.jpg

De afvalberg, naar schatting zo'n 2000 m³ groot, bevat gemalen isolatiemateriaal dat opnieuw is samengeperst en in opdracht van een bedrijf dat gespecialiseerd is in isolatiemateriaal, tijdelijk hier ligt opgeslagen, in afwachting van een verdere verwerking. Rond 10.40 uur stelde men vast dat er rook vrijkwam vanuit de afvalberg, wellicht doordat de kerntemperatuur in de afvalberg te hoog was opgelopen. Het materiaal ligt intussen al enkele maanden op de site in Weelde. 

Bij de brand kwam aanvankelijk heel wat rook vrij en daarom stuurde de brandweer ook meetploegen ter plaatse. Maar de resultaten van die metingen waren niet alarmerend.  Daardoor was er op geen enkel moment gevaar voor omliggende bedrijven in de industriezone en moesten er ook geen evacuaties gebeuren.

De brandweer van de Hulpverleningszone Taxandria laat de afvalberg met bulldozers uit elkaar trekken om de smeulende isolatieresten volledig te kunnen blussen. Bij de brand raakte niemand gewond en ook de loods waarin het afval lag opgeslagen, kon door de brandweer worden gevrijwaard.  Het bedrijf waar de smeulbrand woedde, houdt zich vooral bezig met grond- en afbraakwerken, maar ook met de tijdelijke opslag van afvalmaterialen.

Foto: RTV