Turnhout wil jaarlijks 45 extra kinderopvangplaatsen dankzij nieuw subsidiereglement

vrij 8 Dec
Stad Turnhout wil op korte termijn meer plaatsen voor kinderopvang. Het lokaal bestuur stelde daarvoor een subsidiereglement op. Dat verlaagt de drempels voor startende opvanginitiatieven en speelt in op de vraag naar opvang van kinderen in kwetsbare posities. De gemeenteraad moet de nieuwe regeling nog goedkeuren.

“Met het reglement willen we vanaf 2024 jaarlijks 45 nieuwe én betaalbare opvangplaatsen aan Turnhoutse ouders ter beschikking stellen,” zegt schepen van Kinderopvang Jan Van Otten. “Dat doen we met een subsidie voor infrastructuurwerken en de aankoop van materialen voor startende initiatieven. Voor elke nieuwe opvangplaats trekken we 2.000 euro uit, op voorwaarde dat minstens de helft van het aanbod gereserveerd wordt voor dringende opvangvragen.”

Kwetsbare gezinnen

Deze plaatsen zijn voorbehouden voor ouders die starten met werken, in een sollicitatietraject zitten of beginnen aan een opleidings- of inburgeringstraject. Ook gezinnen die in een crisissituatie verkeren of opvang nodig hebben om medische of sociale redenen kunnen beroep doen op deze plaatsen. Want hoewel er veel vraag is, 54% van de ouders vindt geen geschikte opvang voor de eerste schooldag, is de behoefte het grootst bij kwetsbare gezinnen. En omdat ze geen opvangplek vinden, kunnen ze bvb. ook niet deelnemen aan opleidingen of inburgeringscursussen.  

Verwacht wordt dat het Agentschap Opgroeien daarbovenop ook dit jaar een aantal bijkomende gesubsidieerde opvangplaatsen beschikbaar maakt voor Turnhout.

Foto: archief RTV