St.-Antoniusvieringen in Oud-Turnhout, Geel, Lille, Koningshooikt en Rijkevorsel beschermd als immaterieel erfgoed

din 17 Jan 2023
17 januari is de naamdag van Sint-Antonius, de beschermheilige tegen onder meer ziektes en de beschermer van het vee. Op heel wat plaatsen wordt die dag uitgebreid gevierd. Vandaag op Sint-Antonius, of meestal de zondag erna, worden dieren gezegend en vleeswaren per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de parochies en goede doelen. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft die Sint-Antoniusvieringen zopas erkend als immaterieel erfgoed. In Geel-Bel, in Lille, in Oosthoven Oud-Turnhout, Koningshooikt en in Achel-Rijkevorsel wordt nog Sint-Antonius gevierd.

Erkenning is opsteker voor Kempense parochies

De erkenning van de minister is een opsteker voor de Kempense parochies die komend weekend ‘Toontje met zijn varken’ vereren met een dierenzegening en de verkoop van varkenskoppen. 

De traditie ontstond zo’n 500 jaar geleden. Het vee was het kapitaal van de boeren. Daarom lieten ze het zegenen door de pastoor. Nadat een deel van het varken op de feesttafel belandde met Kerstmis, was er nog wat over om te schenken aan de pastoor. De varkenskop stond centraal. De pastoor verdeelde na de zegening het vlees dan onder de armen. 

 

Voor het eerst in drie jaar staat er opnieuw een Sint-Antoniusviering op het programma in Koningshooikt foto boven. De dorpsraad van Koningshooikt is blij met erkenning Sint-Antoniusviering. Deze zondag na de misviering worden allerlei spijzen met onder andere de traditionele varkenskop verkocht ter ere van Sint-Antonius. Sint-Antonius is in Koningshooikt de tweede patroonheilige, maar toch is het een belangrijke viering voor de deelgemeente van Lier.