BMX’er uit Merksplas bij bewustzijn na zware val in wedstrijd

maa 20 mei
© RTV archief

Een 23-jarige BMX’er uit Merksplas is zondag zwaargewond geraakt tijdens de vijfde manche van de Flanders BMX Series in Hooglede-Gits. De jongeman werd tot voor kort in een kunstmatige coma gehouden. De toestand van onze gevallen rijder evolueert gunstig voor de moment, zegt zijn club The BMX Devils.

Op de piste in Gits vond zondag een grote BMX-wedstrijd plaats. Meer dan 500 deelnemers kwamen aan de start. Tijdens één van die races liep het verkeerd. De crosser uit Merksplas en een andere deelnemer haakten in elkaar.

De BMX-er aangesloten bij The BMX Devils uit Ravels kwam zwaar ten val en verloor onmiddellijk het bewustzijn. De hulpdiensten, waaronder een MUG-team, snelden onmiddellijk ter plaatse. De man kreeg er de eerste zorgen en werd nadien in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd hij in een kunstmatige coma gehouden.

Zijn club geeft nu volgende boodschap mee: "Hij blijft nog een aantal dagen op intensieve ter controle. Maar intussen is hij volledig bij bewustzijn lieten zijn ouders aan de club weten. De BMX-Devils bedanken intussen iedereen voor de steunbetuigingen."

In de BMX-sport zijn valpartijen niet ongewoon, maar door de beschermende kledij lopen de slachtoffers meestal alleen wat blutsen en builen op. Dat een BMX’er na een val zwaargewond afgevoerd moet worden, is evenwel hoogst uitzonderlijk.