Paviljoenen op het Mercierplein helemaal klaar

don 1 Jun 2023
De paviljoenen op het Mercierplein in Mechelen zijn volledig klaar. Eén paviljoen verbeeldt een oud commiezenhuis, het ander toont toekomstbeelden van de Nieuwe Vesten. In de constructie staan infopanelen over de geschiedenis van de stadsomwalling. En binnenkort komt er ook een take away voor koffie.

Tot in 1961 vond je op het Kardinaal Mercierplein de commiezenhuizen. Daar werd het poortgeld geïnd. Dat werd pas rond 1860 afgeschaft. De meeste commiezenhuisjes zijn toen afgebroken. Die aan het Kardinaal Mercierplein bleven staan tot in 1961 toen ze moesten verdwijnen voor het verbreden van de ring. De paviljoenen die er vandaag staan, zijn net zo groot en staan op de exacte locaties waar vroeger de commiezenhuizen stonden.

Heden en toekomst

De 2 paviljoenen verbeelden het verleden en de toekomst van deze plek en van de vesten, maar je kan er ook echt door, langs én op. Vanop het platform in het ‘oude commiezenhuis’ wandel je bijna tot in de kruinen van de bomen. In het ander paviljoen kan je terecht voor meer informatie over de rijke geschiedenis van de vesten en Coffice opent er een takeaway. 

De stad gaat in de paviljoenen ook in dialoog met de Mechelaar. Want iedereen kan zijn ideeën geven voor de verdere invulling van die plek op de vesten. Dat kan aan de infopanelen in het paviljoen aan de kant van Parking Bruul of via www.denieuwevesten.be/paviljoenen-toekomst. De paviljoenen blijven tot eind september staan. 

Foto: Stad Mechelen