Opening asielcentrum met week uitgesteld: infomarkt voor buurt op 7 augustus

zat 30 Jul 2022
De eerste vluchtelingen zullen ten vroegste op maandag 8 augustus hun intrek nemen in het tijdelijke asielcentrum in de kazerne in Berlaar. De opening was normaal voorzien voor nu maandag, maar de inrichting van de 3 loodsen, de levering van materieel en ook de rekrutering van personeel, lopen vertraging op.

In de kazerne zullen maximaal 750 asielzoekers worden opgevangen. Maar de instroom zal in fasen gebeuren. Het Rode Kruis organiseerde onlangs een jobdag want er zijn 64 mensen nodig om het asielcentrum draaiende te houden. En die zoektocht verloopt stroef.

Maar ook de levering van het materieel om de loodsen in te richten loopt wat vertraging op. "Niet veel," zegt het Rode Kruis. "Maar we willen de mensen in de beste omstandigheden ontvangen en als dat nog niet kan, dan is het beter van hun komst even uit te stellen. De nieuwe richtdatum is nu maandag 8 augustus."

Eén dag voordien, op zondag 7 augustus, zijn de buurtbewoners uitgenodigd op een infomarkt in zaal Berkenhof. Fedasil, het Agentschap Integratie & Inburgering, Rode Kruis Vlaanderen en de lokale politie zijn er tussen 14 en 18 uur aanwezig om in een persoonlijk gesprek eventuele vragen en bezorgdheden te beantwoorden.

Wie niet op de infomarkt aanwezig kan zijn, kan zijn of haar vragen ook steeds doorsturen naar asiel@berlaar.be. Samen met de betrokken instanties proberen we die dan zo snel en duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Tegen de opening van het centrum was heel wat protest. Onder meer Vlaams Belang en Voorpost zijn tegen, maar ook vanuit de buurt zijn er zeker bezorgdheden.