Mechelen opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

don 23 Nov
Sterrenkindjes die overlijden na minder dan 140 dagen zwangerschap, kunnen in Mechelen door hun ouders in een sterrenregister worden geregistreerd. Wettelijk gezien kunnen ze geen aangifte doen. Maar in Mechelen willen ze de pijn en het verdriet die met het verlies gepaard gaan erkennen. In het sterrenregister kunnen ouders hun kindje symbolisch registreren. Als ouders dat willen, ontvangen ze daarna ook een symbolische akte en worden ze uitgenodigd voor de plantdag van het geboortebos.

Andere inititatieven

Mechelen zet daarnaast ook nog in op andere initiatieven om rouwen om een kind uit de taboesfeer te halen. Zo neemt de stad deel aan de Koesterweek van 8 tot 15 december waarbij over heel Vlaanderen koestervlaggen worden uitgehangen om verdriet bespreekbaar te maken. De Dijlestad organiseert eind januari ook een inspiratiesessie met ouders en experten om het huidige beleid rond begraven en herdenken van sterrenkindjes onder de loep te nemen.

Ook in het kader van het jaarlijkse najaarsprogramma rond rouw en verlies ‘Meelevend Mechelen’ zijn er onder meer een workshop rond rouw bij kinderen, een troostwandeling en een serene lichtstoet op Wereldlichtjesdag.

Foto: rechtenvrije stockfoto