4u05

Werken om N13 in Grobbendonk veiliger te maken van start

Midden mei starten in Grobbendonk de langverwachte werken om de N13 tussen Nijlen en Grobbendonk veiliger te maken. Over een traject van zo'n 3 kilometer tussen Nijlen en de E313 zullen de zogenaamde 'moordstrookjes' verdwijnen om plaats te maken voor vrijliggende fietspaden. Ook de riolering wordt aangepakt. De werken zouden in het najaar van 2022 klaar moeten zijn.

Vandaag moeten fietsers rakelings langs de auto's rijden op de drukke gewestweg. Tussen de autoweg en het nieuwe fietspad komt een volledig nieuwe groene zone. Die bestaat uit een bijvriendelijke berm, gracht en nieuw aangeplante bomen. Zo worden fietsers optimaal beschermd en rijden ze volop tussen het groen. Enkel bij het korte stukje rijweg tussen de Pallieterdreef en het kruispunt Lindekens is de aanleg van een groene zone onmogelijk. Daar wisselen de parkeerplaatsen en het fietspad van plaats. De parkeerplaatsen fungeren er zo als buffer tussen fietsers en rijdende auto’s.

Start aan kruispunt De Lindekens

Onvermijdelijk zullen de werken de nodige verkeershinder met zich meebrengen. Daarom gebeuren de aanpassingen in fases. In een eerste fase wordt het kruispunt De Lindekens aangepakt. Daarna volgen telkens andere delen van de N13. Tijdens de werken zal altijd 1 rijstrook van de N13 vrij blijven. Daardoor zal het verkeer richting Herentals steeds door kunnen. Het verkeer in de andere richting (naar Nijlen) zal een omleiding moeten volgen via de E313 en Herenthout.

Als alles volgens plan verloopt zullen de werken in het najaar van 2022 klaar zijn. En zal de N13 een pak veiliger zijn voor zwakke weggebruikers.