15u35

Vrouwelijke straatnamen op voormalige ziekenhuissite

Het plein in het nieuwbouwproject Maarten tussen de Leopoldstraat en de Vaartdijk in Mechelen gaat Loe Lindermansplein heten. De nieuwe straat op de site wordt Julienne Van Avondtstraat genoemd.

Bij de vaststelling van straatnamen put de stad bij voorkeur uit de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. Beide vrouwen hebben een medische achtergrond, heel toepasselijk dus voor de voormalige ziekenhuissite.

Julienne Van Avondt werd geboren begin 20ste eeuw, studeerde in 1935 af aan de provinciale school voor vroedvrouwen in Mechelen. Ze was een bekende vroedvrouw en zette meer dan 4.000 kinderen op de wereld. Loe Lindemans was een bekende vrouwelijke gynaecologe in Mechelen. Ze werkte in het oude ziekenhuisgebouw op de site waar nu een plein naar haar wordt vernoemd.

Op de site van het voormalig ziekenhuis komen er naast 96 woongelegenheden ook een hotel, een kantoorruimte, en (retail) dienstverlening. Verder komt er een ondergrondse parkeergarage.