7u06

Voorlopig geen aanhoudingen in onderzoek naar mestfraude

De onderzoeksrechter heeft voorlopig niemand aangehouden in het grootschalige onderzoek naar mestfraude rond de familie Quirynen uit Merksplas. De zaakvoerder van het biogasbedrijf Quirynen Energy Farming aan Koekhoven in Merksplas Jimmy Quirynen (foto boven) is na een urenlang verhoor vrijgelaten.

Ook de overige 16 verdachten die gearresteerd werden, zijn niet aangehouden, onder hen ook de neven van de zaakvoerder uit Merksplas. De verschillende bedrijven van de familie kunnen open blijven, op  Fertikal in de Waaslandhaven na.

Donderdag viel de gerechtelijke politie binnen in de verschillende bedrijven van de Quirynen-groep, onder meer dus in Merksplas en ook in Herselt. Het gerecht deed ook staalnames en er werden verschillende documenten in beslag genomen. 

Het onderzoek draait rond grootschalige fraude met mest. Het bedrijf aan Koekhoven is de hoofdzetel van een aantal vennootschappen. De voorbije jaren waren daar al meerdere milieumisdrijven vastgesteld. En ook recent nog waren er vermoedens van fraude bij een doorlichting door de Mestbank.